Kerstmis – De leukste kerstverhalen voor peuters, kleuters en kinderen

Kerstmis, een warm en knus feest wat draait om samenzijn met degenen die je liefhebt. Wat is er dan mooier om samen prentenboeken te lezen met je peuter? Of gezellige kerstverhalen te lezen voor de grotere kinderen vanaf 4 jaar. Ik heb de mooiste boeken thema Kerstmis voor je op een rij gezet.

Kerstmis

Met de kerstdagen is (bijna) iedereen vrij. Al weken twinkelen overal lichtjes en binnenshuis staat vast al een kerstboom te pronken. Het juiste moment is aangebroken om een kinderboek open te slaan over het thema Kerstmis. Er zijn kinderboeken waarin het klassieke kerstverhaal wordt besproken, verhalen over een kerstboom, de Kerstman of alleen over dieren. Vind je het moeilijk een keuze te maken, dan help ik je graag op weg.  

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle – Voorleesboeken thema Kerstmis

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle - Kinderboeken thema Kerstmis - Kerstverhaal kinderen

In Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg, een sfeervol en vrolijk kerstboek met stevige flappen, viert Rupsje Nooitgenoeg kerstavond. Maar waar is iedereen in deze stille nacht? Rupsje Nooitgenoeg gaat op zoek: kan hij de poes, muis en hond vinden achter de flapjes? Wie knabbelt er daar aan het huisje van koek? En waar is de Kerstman eigenlijk? Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het Kerstwinkeltje – Marianne Busser & Ron Schröder – Voorleesboeken thema Kerstmis

Het Kerstwinkeltje - Marianne Busser & Ron Schröder - Voorleesboeken thema Kerstmis

De Winkeltjes Kinderboekenserie, de leukste winkelstraat van het land, heeft een nieuw winkeltje mogen verwelkomen: Het Kerstwinkeltje! Je vindt in het winkeltje van Opa Hans echt alles wat je nodig hebt voor het leukste feest van het jaar. Kerstballen, kaarsen, kerstkaarten, kleine boompjes, stalletjes, en natuurlijk de leukste cadeautjes voor jong en oud. Kom maar binnen! Uitgeverij: Moon.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Luuk en Lotje – Het is kerst – Ruth Wielockx – Voorleesboeken thema Kerstmis

Luuk en Lotje het is kerst; Boeken thema Kerstmis voor kinderen tot 6 jaar

Het is bijna kerst! De tweeling Luuk en Lotje versiert de kerstboom. Op kerstavond komen oma en opa op bezoek. Met cadeautjes! Het wordt gezellig, met lekker eten, leuke liedjes en verrassingen. Want Luuk en Lotje hebben ook een cadeautje voor elkaar. Uitgeverij: Clavis uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De kleine kerstboom – Ruth Wielockx – Voorleesboeken thema Kerstmis

De kleine kerstboom - Ruth Wielockx - Voorleesboeken thema Kerstmis

Vandaag is een speciale dag. Een heel jaar lang heeft Kleine Boom naar deze dag uitgekeken. ‘Misschien word ik dit jaar wel een echte kerstboom!’ zegt hij opgewonden. Het is bijna Kerstmis. Vol ongeduld wacht een groepje bomen tot de kerstbomenverkoper hen komt halen. In welke woonkamer zullen ze terechtkomen? En welke pakjes zullen er op kerstavond aan hun voet liggen? Over één ding zijn de bomen het eens: hun lieve vriend Kleine Boom is dit jaar nog te klein om kerstboom te zijn. Hebben ze gelijk? Uitgeverij: Clavis uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kerstmis met Boer Boris – Ted van Lieshout – Voorleesboeken thema Kerstmis

Kerstmis met Boer Boris; Boeken thema Kerstmis voor peuters, kleuters en kinderen

De kerstboom staat mooi versierd buiten op het erf en alle dieren komen kijken. Behalve het oude varken… Dat blijkt van ouderdom stilletjes te zijn gestorven. Boer Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos. En als ze terugkomen in de stal krijgt kerst toch nog een mooi staartje… Uitgeverij: Gottmer. Bekijk voor meer inspiratie ook eens de andere prentenboeken over Boer Boris!

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het Boompje – Loek Koopmans – Boeken thema Kerstmis

Het boompje; Boek thema Kerstmis voor kinderen vanaf 4 jaar

Een klein dennenboompje wordt omringd door majestueuze bomen, met zacht wuivende bladeren. Waarom is hij nou klein en heeft hij stekelige naalden? Tijdens het kerstfeest leert het boompje uiteindelijk tevreden te zijn met zijn eigen naaldjes. Het kleine dennenboompje wordt op elke bladzijde afgebeeld, maar de illustraties blijft boeien vanwege de wisseling in seizoenen en de steeds veranderende lichtinval. Uitgeverij: Christofoor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kerstlichtjes – Ruth Symons – Boeken thema Kerstmis

Kerstlichtjes - Ruth Symons - Boeken thema Kerstmis

Een vader en zijn dochter rijden naar huis voor kerst. Rijd je met ze mee? Op iedere pagina schitteren bewegende lichtjes je toe! De koplampen van de auto, het noorderlicht aan de hemel en de lichtjes in de boom: ze bewegen echt door flapjes te openen of aan wieltjes te draaien! Uitgeverij: Christofoor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Zoete Zusjes vieren kerst – Hanneke de Zoete – Boeken thema Kerstmis

De Zoete Zusjes vieren kerst; Boeken thema Kerstmis voor kinderen vanaf 4 jaar

De Zoete Zusjes vieren Kerstmis is hét kerstboek voor alle kinderen die niet kunnen wachten tot de kerstman en zijn rendieren in Nederland aangekomen zijn. Natuurlijk helpen de Zoete Zusjes mee met het versieren van de kerstboom, vieren ze kerst op school, gaan ze naar de kerstmarkt en spelen ze het kerstverhaal na. En dit jaar gaan ze kerst vieren op een wel heel bijzondere manier: ze mogen namelijk meedoen met de lichtjestocht en de levende kerststal in de wijk. Maar er komt een grote sneeuwstorm aan! Zal het Saar en Janna lukken om het kerstfeest te redden?

Met dit fijne boek uit de populaire kinderboekenserie van de Zoete Zusjes wordt het weer lekker lezen op de bank met een dekentje, een beker warme chocolademelk en een zelfgebakken kerstkransje! Uitgeverij: Kosmos uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Drie wijzen uit het oosten – Loek Koopmans – Boeken thema Kerstmis

Drie wijzen uit het oosten; Boeken over Kerstmis voor kinderen vanaf 4 jaar

Als de drie wijzen uit het Oosten, Melchior, Balthasar en Caspar, op zekere nacht een bijzondere ster aan de nachtelijke hemel zien, zijn ze verbaasd. Zo’n heldere ster zagen ze nog nooit! Ze nemen afscheid van een ieder die hun lief is en volgen de ster, die hen brengt bij een eenvoudige stal.

Bij het binnen gaan raken ze vervuld van een wonderlijk gevoel van vrede en geluk. Daar zijn ook de os en de ezel en natuurlijk Maria, die haar kindje lief heeft en Jozef, die in zijn handen wrijft van innige vreugde. De drie wijzen waren dankbaar dat ze dit mochten meebeleven. Hun ogen werden geopend en zij zagen wat ze tevoren niet konden zien en hoorden wat ze eerder niet konden horen. Vanaf dat moment vertelden ze aan ieder mens die dat horen wilde wat ze hadden beleefd. Ze vertelden van het licht en van de liefde in de stal. Ook leuk voor de viering van Driekoningen op 6 januari! Uitgeverij: Christofoor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het kerstverhaal – Vivian den Hollander & Mies van Hout – Boeken thema Kerstmis

Het kerstverhaal Vivian den Hollander; Boeken over Kerstmis voor kinderen vanaf 4 jaar

Het kerstverhaal is een innemend prentenboek over de geboorte van het kindje Jezus met tekeningen van Mies van Hout. Maria’s buik is al heel dik. Bijna zal haar kindje geboren worden. Een engel heeft haar verteld dat het een heel bijzonder kind zal zijn.

Maar dan moeten Maria en Jozef plotseling op reis naar Bethlehem. En daar, in een stal net buiten de stad, gebeurt het: het kindje wordt geboren. Jezus heet hij. Maria wikkelt hem in warme doeken. En Jozef ontdekt een grote, heldere ster boven de stal. Een ster die aan iedereen laat zien dat er iets bijzonders is gebeurd!

Een heerlijk en toegankelijk voorleesverhaal voor kinderen vanaf ca. 4 t/m 7 jaar over kerst, met prachtige illustraties in kleur.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kolletje & Dirk – O, dennenboom – Pieter Feller & Natascha Stenvert – Boeken thema Kerstmis

O, dennenboom, Pieter Feller; Boeken over Kerstmis voor kinderen vanaf 4 jaar

Het is bijna kerst en Kolletje en Dirk kijken uit naar alle dingen die komen. Kolletje gaat naar de kerstmaaltijd op school, papa heeft een kerstcake gebakken en natuurlijk neemt Patrick Poeptoeter een poepmousse van chocolade mee. Kolletje en Dirk verdwalen in het tuincentrum als ze met opa en oma een kerstboom gaan kopen. En op de kinderboerderij gaan ze verkleed op de foto. Dan is het kerstavond. Kolletje hoopt op een witte kerst. Maar gaat het wel sneeuwen? Gelukkig heeft ze haar toversokken! Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Een jongen met de naam Kerstmis – Matt Haig – Boeken thema Kerstmis

Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haig; Kinderboeken thema Kerstmis

Het echte en magische verhaal van de kindertijd van de kerstman. Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader. Uitgeverij: Moon.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

  Uitgelichte afbeelding 123rf.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *