Boer Boris: prentenboeken voor kinderen van 3-6 jaar

Boer Boris prentenboeken voor peuters en kleuters van 3-6 jaar.

Ken jij de prentenboeken over Boer Boris, geschreven door Ted van Lieshout, al? De serie is enorm geliefd bij kinderen vanaf 3 jaar. Het boerenleven spreekt veel kinderen aan. De grote machines, de dieren, je maakt altijd wat mee. Twijfel je daaraan? Dan moet je zeker de prentenboeken over Boer Boris eens lezen! Hieronder vind je een overzicht van de serie, inclusief verwijzingen naar de recensies van de door ons gelezen boeken. Welke ken jij allemaal al?

Boer Boris

Het eerste deel uit de Boer Boris-serie! Boer Boris heeft een boerderij. Naast een boerderij heeft hij nog veel meer! Ploegen, akkers met vogelverschrikkers erop – en natuurlijk heel veel dieren. Want behalve Knol het paard zijn er varkens, koeien, een klein kalfje, schapen, muizen en kippen. En alles kan worden geteld van 1 tot 10. Eh, sorry: 11!

Boer Boris kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris gaat naar oma

Boer Boris gaat naar oma is het achtste deel uit de serie. In dit deel gaat Boris met zijn broertje en zusje naar Oma in Den Haag om wat vers fruit te brengen. Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit? ‘We gaan ermee naar Oma in Den Haag. Die bakt van appels taarten en van peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap.’ En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag. Als ze eenmaal aangekomen zijn, blijkt Oma niet het lieve oude vrouwtje dat de lezer had verwacht!

Boer Boris gaat naar oma kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.  

Boer Boris en de olifant

Boer Boris en de olifant is deel tien uit de serie. Op een ochtend komt zusje Sam aanlopen met een dier dat Boris nog nooit gezien heeft op zijn boerderij: een olifant. Sam beweert bij hoog en laag dat ze al vriendschap met de goeiige lobbes heeft gesloten – en ze wil hem dus houden. Boris is het daar niet mee eens en stuurt de olifant weg. Een olifant hoort toch niet thuis op een boerderij? Maar daar laat de slimme Sam het niet bij zitten. De olifant is per slot van rekening haar nieuwe beste vriend.

Boris en de olifant kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris en de maaier

Boer Boris en de maaier is het zesde deel uit de serie. Welk kind zou niet Boris willen zijn? Hij heeft zijn eigen boerderij en kan lekker de hele dag rondrijden op zijn rode tractor. Maar boeren moeten ook hard werden. En zéker als ze zo slim zijn als Boris. Want als de maaier kapot gaat, moet Boris hem repareren. En hij wordt mooier dan-ie ooit was! Maar dan gaat de buurman ermee rijden en gaat de maaimachine weer kapot en daarna krijgt de schooljuf een ongelukje. Elke keer dat de maaier kapotgaat, maakt Boris ‘m nog mooier en supersonischer dan hij al was. Zelfs de fabrieksdirecteur wil er een hebben!

Boer Boris en de maaier kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris gaat naar zee

Boris heeft vakantie en gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boris mee?’ Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie! Dit boek is verkozen tot het mooiste prentenboek van 2015 en is ook verkrijgbaar als vertelplaten.

Boer Boris gaat naar zee kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris heeft het heet

Boer Boris heeft het heet! Maar de schapen in hun dikke wollen jas hebben het nog veel heter. Het is middenin de zomer en Boris moet iets doen! Hij helpt de schapen uit hun warme jasjes. Al die wol is ideaal voor het maken van dikke truien en mutsen. Die komen misschien beter van pas dan je denkt…

Boer Boris heeft het heet kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris en het gebroken been

O jee, broer Berend is uit de appelboom gevallen en heeft zijn been gebroken! Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als hij daar een nachtje moet blijven slapen, voelt hij zich wel heel alleen. De volgende dag komen Boris en zusje Sam gelukkig op bezoek. Maar ja, de béésten, die mist Berend toch het meeste. Boris zou Boris niet zijn als hij daar geen oplossing voor wist: met een grote kraan hijst hij de boerderijdieren zó naar het raam van het ziekenhuis.

Boer Boris en het gebroken been kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris op wielen

Boer Boris is dol op zijn voertuigen, en vele lezers met hem. Maar is het je weleens opgevallen dat al die voertuigen een verschillend aantal wielen hebben? Nee? Dan is dit de ideale volgende Boer Boris-titel, want dit kartonboek op wielen gaat, jawel, over wielen: van twee wielen tot heel veel wielen. En de dieren mogen natuurlijk weer mee!

Boer Boris en het bootje

Boer Boris, Berend en Sam samen gaan met alle dieren een dagje naar de haven, kijken hoe de boten varen. Er varen er veel, maar één bootje ligt op de kant. Boer Boris wil het bootje ook het water op duwen, maar er is geen beweging in te krijgen, zelfs niet als Knol het paard helpt. Tot groot vermaak van een oude visser op een bankje. Hij heeft alles al geprobeerd, maar dit bootje wil echt niet varen! Maar dat laat vooral Sam niet op zich zitten en het lukt haar zowaar om – met zachte hand in plaats van brute kracht – het bootje het water op te krijgen en te besturen. Ahoy, kapitein Sam!

Boer Boris en de eieren

Boer Boris en de eieren is een perfect prentenboek voor Pasen. Liever geen prentenboek? Kies dan eens voor de vertelplaten.

Dit keer hebben de kippen extra hun best gedaan om vrolijke, gekleurde eieren te leggen. Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het héle land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas. Er moet gauw iets gebeuren – hoe komen ze aan kleuren?

Boer Boris en de eieren kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris in de sneeuw

Boeren hebben het in de winter natuurlijk wel zwaar. Ook bij Boer Boris zit alles onder een dik pak sneeuw: de koeien, de akkers en zijn tractor. Gelukkig heeft Boris een grote sneeuwschuifmachine, die wel 1000 kilo weegt!

Boer Boris in de sneeuw kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris en de sneeuwpop

Boer Boris en de rest van de boerderij beleven een onvergetelijk winteravontuur. De hele boerderij is in de feeststemming wanneer de velden vlak voor kerst bedekt worden met een prachtige witte deken. Het sneeuwt! Boer Boris, Sam en Berend bouwen natuurlijk een sneeuwpop. Ze geven hem een neus en dopen hem Bob. Maar helaas, de sneeuw smelt uiteindelijk ook weer, en dat is het trieste vooruitzicht van die arme sneeuwpop Bob. De drie zetten alles op alles om Bob te redden. Maar plotseling worden hun gedurfde plannen verstoord door een vliegende arrenslee…

Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Wie kun je het beste inschakelen als de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen? Boer Boris, natuurlijk! In een brief naar Boer Boris vraagt Sinterklaas of hij Knol een weekje mag lenen. Knol voelt zich vereerd en laat zich het dak op hijsen om zijn draf op de nok te oefenen, maar dat valt vies tegen: Knol blijkt hoogtevrees te hebben… Verkrijgbaar als prentenboek en als vertelplaten.

Kerstmis met Boer Boris

Het is bijna Kerstmis en de kerstboom staat prachtig versierd buiten op het erf. Alle dieren komen kijken, behalve het oude varken; dat blijkt van ouderdom stilletjes te zijn gestorven. Boer Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos. En als ze terugkomen in de stal krijgt kerst toch nog een mooi staartje… Verkrijgbaar als prentenboek en als vertelplaten.

Boer Boris, wij willen feest!

Boer Boris, kom eens kijken in de wei. Er waren eerst acht schapen en nu is er eentje bij! Er is een lammetje geboren. Is dat geen reden voor een feest? Boer Boris vindt van niet. Hij heeft helemaal geen tijd, want het is druk op de boerderij. Wat is er dan wél voor nodig om een feestje te vieren?

Boer Boris en de bietjes

Inmiddels weet iedereen dat Boer Boris ook de allerbeste boer is. Maar op sommige dagen lukt het zelfs de besten niet. Boer Boris heeft alles geprobeerd, maar de bieten willen niet groeien en hij snapt niet waarom. Hij zit ervan in de put en blijft voorlopig maar in bed. Berend en Sam geven nog niet op. Ze ontdekken dat de bieten ziek zijn en samen met alle dieren op de boerderij gaan ze proberen de bieten beter te maken. Zou de oogst toch lukken?

Boer Boris en bakkertje Bas

Knol jarig – en dat moet gevierd worden! Boer Boris kan veel zelf, maar een taart bakken, dat laat hij liever aan de echte bakker over. Bakkertje Bas bakt een prachtige paardentaart voor Knol en komt hem zelfs bezorgen. Maar dan krijgt bakkertje Bas pech onderweg en belandt hij met bestelbus en al in de sloot. Gelukkig kan Boer Boris daarbij helpen! Hij takelt de bakker uit de sloot, en dan kan het verjaardagsfeest eindelijk beginnen.

Boer Boris uitdeelboekjes

Ben je groot fan van Boer Boris? Dan mag hij zeker niet missen op je verjaardag! In deze box met uitdeelboekjes zitten maar liefst 16 kleine kartonboekjes met 4 gloednieuwe verhaaltjes van Ted van Lieshout en Philip Hopman. Het miniformaat maakt de boekjes ideaal als traktatie, en de verhaaltjes gaan over boerderijgereedschap, tellen, tegenstellingen en kleuren.

Winterdoeboek Boer Boris

Als de kou buiten de pret bederft, brengt het Winterdoeboek Boer Boris een wereld vol plezier naar binnen! Dit gloednieuwe doeboek (compleet met stickers!) zit boordevol boerderij-avonturen die niet alleen leuk zijn, maar ook leerzaam. Leer kleuren herkennen en tellen in een winters doolhof, maak een knutselplaat van de sneeuwschuiver van Boer Boris, lees een verhaaltje over de boerderij in de sneeuw, zoek de verschillen, of maak een winterse kleurplaat. Ook vind je in het boek uitnodigingskaartjes om te versturen en instructies om je eigen Boer Boris-traktatie te maken.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.