Boeken gelezen in februari 2023

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in februari 2023

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in februari 2023. Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

Educatief

Leuk rekenen deel 2 – Jan van Arcan

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in februari 2023; Educatief: Leuk rekenen deel 2; Puzzelboek rekenen voor kinderen in groep 4 of klas 2 vrijeschool

Leuk rekenen deel 2 van Educatieve Uitgeverij Kinheim bevat uitdagende rekenpuzzels die nog meer rekeninzicht creëren. Het oplossen van de rekenpuzzels doe je door de uitkomsten te bedekken met kruisjes die je eerst uit een transparant vel knipt. Dit vel vind je achter in het boek. Per puzzel ontstaat zo een veld van kruisjes. Eventueel is er ook een antwoordenboek verkrijgbaar, waarmee het kind zichzelf kan controleren.

Het werkboek Leuk rekenen voor groep 4 -of klas 2 vrijeschool- bevat 30 verschillende puzzels waarbij het optellen en aftrekken centraal staat. Het kind moet de zes transparante kruisjes op twee getallen leggen waarvan het verschil bijvoorbeeld 7 is. In elke puzzel is telkens één kruisje al voorgedaan. In het middelste deel staan bovendien andere leuke optel- en verschilpuzzels. Hulpgebied: beelddenken.

Leuk rekenen deel 2 kreeg van mij vijf sterren.

Naar de review.

Kinderboeken

De meisjes – Annet Schaap

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in februari 2023; De meisjes, recensie; Annet Schaap

Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed. Uitgeverij: Querido.

Na alle positieve reacties en recensies had ik hoge verwachtingen van dit boek. Helaas voldeed het daar niet aan en daarom gaf ik het boek De meisjes een teleurstellende twee sterren.

Naar de recensie.

Kietel nooit een krokodil – Bette Westera

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in februari 2023; Kietel nooit een krokodil, recensie; Geschreven door Bette Westera, illustraties door Tjong-Khing Thé

Wanneer een woeste roverhoofdman op zijn sterfbed ligt geeft hij zijn drie kinderen een heel belangrijk advies: ‘Draai poten uit, neem prinsen bij de neus, doe wat je wil. Beroof de koningin, maar kietel nooit een krokodil!’

Zijn twee zonen, ongehoorzaam als roverszonen zijn, gaan direct na het uitblazen van de laatste adem van hun vader op zoek naar een geschikte krokodil om te kietelen, en dat komt hun duur te staan.

De dochter lijkt een stuk braver, want ze gehoorzaamt haar overleden vader. Maar een lieverdje is ze allerminst… Gelukkig maar voor haar broers! Uitgeverij: Gottmer.

Kietel nooit een krokodil kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Piratenzoon – Rob Ruggenberg

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in februari 2023; Piratenzoon - Rob Ruggenberg; Thematitel groep 7 & 8 Kinderboekenweek 2020 En toen?

Het kinderboek Piratenzoon was één van de thematitels van groep 7 & 8 horend bij de Kinderboekenweek 2020 En toen?. Met deze titels reis je terug in de tijd en maak je kennis met mooie verhalen over ridders en hun prachtige kastelen.

Piratenzoon neemt ons mee naar Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. We maken kennis met Kat en Splinter, twee arme kinderen die op het strand zoeken naar overleden schipbreukelingen. Niet om ze te helpen als ze eventueel nog in leven zijn, maar om ze te beroven. In het dorp worden ze daarom lijkenpikkers genoemd. Maar ja, wat moet je als je huis is platgebrand en je vader, die eigenlijk boer is, om geld te verdienen aan boord gegaan is van een schip en je moeder en zusje in de tussentijd zijn overleden?

Op een dag blijkt één van de aangespoelde schipbreukelingen, een jongen nog, te leven. Hij is Moors, maar blijkt Nederlands te spreken. Kat en Splinter besluiten hem mee naar huis te nemen. Zijn naam blijkt Zain te zijn. Hij groeide op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Zain is slim en hij wordt daarom, per schip, naar de paleisschool in Istanboel gestuurd. Onderweg worden ze overvallen en hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden waarna hij als slaaf moet gaan werken op een oorlogsschip.

Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen? Uitgeverij: Querido.

Piratenzoon kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Het kleine draakje – Sanne de Bakker (AVI E3)

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in februari 2023; Het kleine draakje (AVI E3), recensie; Sanne de Bakker

Het kleine draakje is deel van de serie leren lezen met Kluitman en heeft leesniveau AVI E3. Dat maakt het kinderboek geschikt voor beginnende lezers. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor beginnende lezers? Lees dan ook eens het blog AVI boeken groep 3: AVI-start, AVI M3 en AVI E3.

Papa brengt Roos naar bed en leest een verhaaltje voor. Roos is bang voor de grote draak. Papa vertelt dat de prins de draak heeft gevangen. Roos kan dus lekker gaan slapen. Maar dan hoort Roos iets raars. Het komt onder haar bed vandaan. Wat zit daar? Het blijkt draakje Piet te zijn, het kind van de grote draak… Kan Roos misschien helpen om zijn moeder te bevrijden? Uitgeverij: Kluitman.

Het kleine draakje kreeg van ons (mijn dochter heeft het ook met veel plezier gelezen) vijf sterren.

Naar de recensie.

Young Adult

Lampje – Annet Schaap

Leesboekenenmeer boeken gelezen in februari 2023: Lampje, Annet Schaap

Lampje is het debuut van Annet Schaap. In 2022 stond het op de eerste plek in De Grote Vriendelijke 100 top 10 en werd er zelfs een televisieserie van gemaakt. Hoewel Lampje omschreven wordt als een kinderboek en geschikt geacht wordt voor kinderen van 10+ jaar, ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ik vind het genre meer Young Adult. Desondanks kreeg Lampje van mij vijf sterren.

Lampje is de elfjarige dochter van de vuurtorenwachter. Iedere avond beklimt ze de eenenzestig treden om het licht aan te steken omdat haar vader dat niet meer kan. Op een stormachtige avond zijn de lucifers op en gaat er van alles mis… Vanaf dat moment moet ze in het Zwarte Huis huis van de Admiraal wonen. Men zegt dat er in dit huis een monster woont… maar die bestaan natuurlijk niet. Toch? Uitgeverij: Querido.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook