Boeken gelezen in april 2023

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in april 2023

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in april 2023. Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

Prentenboeken

Opa en Oma Oelewapper 1 – Opa en Oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken – Marianne Busser & Ron Schröder

De prentenboekenserie over Opa en Oma Oelewapper werd geschreven door schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder.

Jetje en Joep logeren bij opa en oma Oelewapper in het bejaardentehuis omdat hun ouders een maand in het circus moeten werken. Ondanks dat de directrice van het tehuis een knorrige, onaardige dame is, is het best gezellig, maar wat is er toch aan de hand? Er verdwijnen steeds allemaal onderbroeken… iedereen in het bejaardentehuis heeft het erover.

Dit kan natuurlijk niet langer zo doorgaan, straks moeten de mensen nog in hun blote billen rondlopen! Jetje en Joep bedenken daarom een list om de onderbroekendief op heterdaad te betrappen. Als ze de dief ontmaskeren is iedereen verrast. Niemand van het hele bejaardentehuis had ooit kunnen bedenken dat dít de dief zou zijn… Gelukkig wordt daarna alles anders! Uitgeverij: Moon.

Opa en Oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Opa en Oma Oelewapper 2 – Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis – Marianne Busser & Ron Schröder

Joep en Jetje logeren met Opa en Oma Oelewapper in een hotel. Een beetje sjofel, maar het voldoet. Als ze bij het hotel aankomen zien ze een terrein waar allerlei gekleurde lichtjes te zien zijn: een kermis! De volgende dag gaan ze erheen. Na de zweefmolen komen ze bij het spookhuis, maar dat gaat net dicht. Karel, de eigenaar, is ziek. Wat jammer!

Gelukkig voelt Karel zich de dag erna weer fit genoeg om het spookhuis weer open te doen. Als Joep en Jetje een ritje door het spookhuis maken vinden ze het fantastisch en helemaal niet eng… En dat is eigenlijk wel een groot probleem, aangezien er een heuse griezel-inspecteur komt kijken of het spookhuis wel eng genoeg is!

Samen met iedereen die het spookhuis een warm hart toedraagt bedenken ze een plan om Karel en het spookhuis te redden. Zal het ze lukken? Uitgeverij: Moon.

Opa en Oma Oelewapper redden het spookhuis kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Opa en Oma Oelewapper 3 – Opa en Oma Oelewapper en de geheime vrienden – Marianne Busser & Ron Schröder

Opa en Oma Oelewapper kunnen hun ogen niet geloven: ze hebben met een loterij €100.000,- gewonnen! Maar wat moet je met zoveel geld als je alles al hebt wat je hartje begeert? Ze komen er niet uit. Maar dan bedenken ze ineens iets: met het geld kunnen ze andere mensen helpen!

Wanneer ze al twee mensen hebben geholpen komen Jetje en Joep bij hun tante aan. Ze zit hard te snikken, want haar huisje wordt binnenkort gesloopt! Maar dan bedenken opa, oma, Jetje en Joep stiekem een plan waarbij al het geld dat nog over is heel goed van pas komt. Uitgeverij: Moon.

Opa en Oma Oelewapper en de geheime vrienden is mijn minst favoriete deel van de serie en kreeg daarom drie sterren.

Naar de recensie.

Opa en Oma Oelewapper 4 – Opa en Oma Oelewapper op reis met de gouden koets – Marianne Busser & Ron Schröder

Als de bel gaat kijken Joep en Jetje snel door het raam. Buiten staat een geheimzinnig figuur met een lange regenjas, een flaphoed en een woeste baard. ‘Wat een engerd!’ fluistert Jetje tegen oma. Oma vindt dat ook en pakt snel een paraplu, klaar om hem een mep te geven. Na drie keer aanbellen en bonzen op de deur besluit opa open te doen.

‘Mag ik binnenkomen?’ fluistert de man als opa de deur opendoet. Hij loopt meteen het huis in. Dan trekt de man zijn hoed en zijn baard weg. En… in plaats van te slaan, kan oma alleen nog maar buigen. Want ze ziet meteen wie het is. En deze man heeft wel een heel bijzonder verzoek aan de Oelewappers…

De koning heeft namelijk alle boeken met de avonturen van Opa en Oma Oelewapper gelezen en heeft zelf dringend hulp nodig bij een lastige fotograaf. Kunnen ze hem misschien helpen? Uitgeverij: Moon.

Opa en Oma Oelewapper op reis met de gouden koets kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

De mooiste vis van de zee – Marcus Pfister

Regenboog is de mooiste vis in de zee. Zijn schubben schitteren in het rond en iedereen zou graag een schub hebben, al is het maar een kleintje… Maar Regenboog is trots en ijdel. Zijn schubben weggeven? Geen denken aan! En daardoor heeft hij geen enkele vriend. Het stemt hem verdrietig en hij gaat op zoek naar hulp. Octopus weet wel raad.

Pas als Regenboog een van zijn mooie schubben weggeeft, en daarna nog één, en nog eentje, vinden ze hem aardig. Hij merkt dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan om de mooiste vis van de zee te zijn! Uitgeverij: De Vier Windstreken.

De mooiste vis van de zee kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De mooiste vis van de zee sluit vrede – Marcus Pfister

Regenboog en zijn vrienden hebben het heel gezellig met elkaar. Er is gelukkig ook altijd meer dan genoeg te eten. Het water zit vol met piepkleine waterbeestjes. Mmm, die zijn lekker!

Maar dan duikt er ineens een walvis op. Hij houdt net zoveel van al die piepkleine waterbeestjes als de vissen. Toch voelen de vissen zich niet meer veilig. Waarom blijft dat grote beest altijd zo dicht in de buurt? Toch niet alleen om naar al die glinsterende schubben te kijken?

Het maakt de walvis verdrietig en boos. Na een angstig watergevecht, waarin iedereen zich gelukkig in veiligheid weet te brengen, probeert Regenboog om vrede te sluiten. Ruzie maken brengt immers alleen maar ongeluk. Uitgeverij: De Vier Windstreken.

De mooiste vis van de zee sluit vrede kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Kinderboeken

De Zoete Zusjes moppenboek – Hanneke de Zoete

De Zoete Zusjes moppenboek, geschreven door Hanneke de Zoete, staat vol met bekende, maar ook minder bekende moppen. Deze moppen werden ingestuurd door duizenden fans en alleen de 365 leukste moppen verdienden een plekje in het moppenboek. Het moppenboek vol grappen en raadsels werd voorzien van illustraties door Iris Boter.

Het moppenboek van De Zoete Zusjes was zo’n groot succes dat er meer dan 75.000 exemplaren van zijn verkocht: een Gouden Boek. Dat grote succes vroeg natuurlijk om een vervolg, wat resulteerde in De Zoete Zusjes moppenboek 2. Uitgeverij: Kosmos uitgevers.

De Zoete Zusjes moppenboek kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

De kleine kapitein – Paul Biegel

De kleine kapitein is een omnibus met drie boeken over De kleine kapitein. Hij heeft zelf een boot gemaakt van wat voor handen was: een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Eenmaal klaar doopt hij hem de Nooitlek.

Als op een nacht door een omgekeerde golf zijn boot van het duin wordt getild, zet de kleine kapitein samen met de verstekelingen Marinka, dikke Druif en bange Toontje koers naar het eiland van Groot en Groei. Want daar kun je in één nacht groot worden, en wie wil dat nou niet?

Op het eiland van Groot en Groei doen de vier een ontdekking die leidt tot een nóg groter avontuur. Samen met zijn trouwe bemanning bevaart de kleine kapitein de wereldzeeën, belandt op de vreemdste plekken en trotseert de grootste gevaren… Uitgeverij: Gottmer.

De kleine kapitein kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Mo en Tijger 4 – Mo en Tijger redden de dieren (AVI E3 – AVI E5)

Mo en Tijger redden de dieren is het vierde deel uit de Mo en Tijger-serie. Door het zelfstandig lezen van deze boeken groeit je kind van leesniveau AVI E3 – AVI E5.

Mo, Toos en Sem gaan dieren redden. En Tijger doet natuurlijk ook mee! Hun eerste opdracht is om een nieuw huisje te vinden voor een slak die het zijne verloren is. En als hun nieuwe buurmeisje een van haar zwarte poezen kwijt is, helpen de dierenredders haar. Ook een uiltje dat uit zijn nest is gevallen, kan rekenen op hun hulp.

Ten slotte gaan Mo, Toos, Sem en Tijger logeren bij Jeroen, die boswachter is. Hij vangt bijzondere dieren op. Zoals Hamlet, het speurvarken, dat dol is op zwemmen. Maar het gaat bijna mis als Hamlet en Tijger tijdens het uitlaten samen in het zwembad van de buren springen… Uitgeverij: Moon.

Mo en Tijger redden de dieren kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Mijn zelfleesboek voor groep 3 (AVI Start – AVI E3) – Diverse auteurs

Dit AVI meegroeiboek voor groep 3 zit boordevol verhalen, zoekplaten, moppen en strips van bekende schrijvers en tekenaars. Leer lezen met favorieten als Aadje Piraatje, Agent en Boef, Dolfje Weerwolfje, Kolletje, Spekkie en Sproet, Spuit Elf en Vos en Haas én geniet van nieuwe, herkenbare en prachtig geïllustreerde verhalen.

De bundel is verdeeld in AVI START, M3 en E3, zodat je er het hele schooljaar plezier van hebt! En heb je hem uit? Dan kun je verder gaan met Mijn zelfleesboek voor groep 4. Bekijk voor nog meer inspiratie ook eens het blog AVI boeken groep 3: AVI-start, AVI M3 en AVI E3. Uitgeverij: Ploegsma.

Mijn zelfleesboek voor groep 3 kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Hobby & Creatief

Bullet Journal – De handleiding – Kelly Deriemaeker

Terwijl de apps die meer productiviteit beloven ons om de oren vliegen, grijpen heel wat mensen terug naar pen en papier.

Dat is voldoende om aan de slag te gaan, je to do-lijstjes op orde te krijgen (én uit te voeren) en toekomstplannen te maken. In Bullet Journal – De Handleiding leer je hoe je zelf een bullet journal kunt beginnen die past bij jouw noden, hoe je het systeem naar je hand kunt zetten en vooral: op welke manier het jouw leven efficiënter, stressvrijer en leuker kan maken. Allemaal aan de hand van het revolutionaire systeem van de Amerikaanse Ryder Carroll, die de techniek bedacht en perfectioneerde, samen met heel wat bloggers, instagrammers en die-hard fans van over de hele wereld. Uitgeverij: Horizon.

Bullet Journal – De handleiding kreeg van mij de maximale vijf sterren.

Naar de recensie.

Literatuur & Romans

Badhoeve 1 – Lied van wind en water

Badhoeve 1 – Lied van wind en water is het eerste deel van de historische romanreeks de Badhoeve-trilogie, geschreven door Marja Visscher.

Als advocaat Jacob Amersfoordt zijn vrouw verliest in het kraambed wordt hij overmand door verdriet en gemis, wat hem uiteindelijk doet besluiten om het roer volledig om te gooien. Hij sluit zijn woning aan de Prinsengracht en gaat op reis met zijn boot.

Op het rustige water maakt Jacob plannen om grond te kopen in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Hij heeft een landgoed voor ogen met de meest moderne landbouwmechanisatie.

Teruggekomen in Amsterdam ontmoet hij tijdens een concert de bekende componiste-pianiste Hermina Dijk. Er ontstaat al snel een liefdesrelatie. Maar de geëmancipeerde Hermina voelt er weinig voor om de concertzalen los te laten. Een toekomst als boerin op de Badhoeve vindt ze een weinig aanlokkelijk uitzicht. Wanneer Jacob alleen nog aandacht lijkt te hebben voor de ontwikkeling van het landgoed vlucht Hermina naar Parijs.

Door omstandigheden duurt haar verblijf langer dan gepland. Het geeft hen beiden tijd om zaken te ordenen. Wat is écht belangrijk? Waar kan een compromis worden gesloten? Kunnen Jacob en Hermina elkaar weer terugvinden? Uitgeverij: Zomer & Keuning.

Badhoeve 1 – Lied van wind en water kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Badhoeve 2 – Sporen in het polderland

Sporen in het polderland is het tweede deel van de Badhoeve-trilogie waarin Jacob en Hermina het zwaar te verduren krijgen. Jacob zet zich sterk in voor de gemeenschap van de Haarlemmermeerpolder. Er is nog altijd geen school, kerk of gemeentehuis, dus er moet flink gepionierd worden.

Cafés en herbergen zijn er wel, maar die zorgen ervoor dat het drankgebruik onder de bevolking uit de hand loopt. Ook thuis op boerderij De Badhoeve loopt het niet op rolletjes. Hermina en Jacob zouden graag een kindje willen, maar een zwangerschap blijft tot groot verdriet uit. Uitgeverij: Zomer & Keuning.

Badhoeve 2 – Sporen in het polderland kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Thrillers

Midwinter – Suzanne Vermeer

Alice de Vreede is gek op skiën. Ze kan het ook heel goed, maar door een blessure viel een mooie toekomst als topsporter helaas in duigen. Toen ze 21 jaar was ging ze voor het laatst op wintersportvakantie. Wat begon als een heerlijke vakantie, liep uit op een drama. Tijdens een skitocht verongelukt haar vriend en het was allemaal haar schuld.

Na de begrafenis slaat Alice letterlijk op de vlucht. Ze verhuist meerdere malen om uiteindelijk toch weer in Utrecht terug te keren. Het is acht jaar later wanneer Alice tijdens haar dienst één van haar vriendinnen treft. Ze wordt uitgenodigd om met haar vriendengroep van weleer de beroemde Grand Tour de Trois Vallées te skiën.

Hoewel Alice er in eerste instantie niks van wil weten besluit ze op aanraden van haar nieuwe psycholoog toch mee te gaan. In eerste instantie lijkt de trip een succes te worden, maar wanneer het weer slechter wordt, lopen de onderlinge spanningen op en wordt de groep geconfronteerd met hun ergste nachtmerrie. Om het er levend vanaf te brengen, moet Alice de demonen uit haar verleden zien te bedwingen… Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers.

Midwinter kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com