Foeksia de miniheks – Kinderboekenserie door Paul van Loon

Foeksia de miniheks - Kinderboekenserie door Paul van Loon

Foeksia de miniheks is een boekenserie voor kinderen in groep vier en vijf. De boeken werden geschreven door Paul van Loon en geïllustreerd door Saskia Halfmouw.

Foeksia de miniheks

In een Heksenbos hier ver vandaan woont Kwark, de tovenaar met het houten been. Op een dag vond hij een ei. Uit dat ei kwam een piepkleine miniheks: Foeksia.

Paul van Loon weet er alles over en besloot daarom haar verhalen op te schrijven in de kinderboekenserie Foeksia de miniheks. Om voor te lezen, maar ook om zelf te lezen voor kinderen in groep vier en groep vijf.

Ben je benieuwd hoe Foeksia de miniheks, Kwark de tovenaar en het Heksenbos eruit zien? Dat weet Saskia Halfmouw als geen ander. Zij maakte dan ook de mooie tekeningen.

Foeksia de miniheks – Foeksia redt de natuur

Foeksia hoort een vreemd geluid in het Heksenbos. Wat is dat? Ze gaat erop af en ziet een bus met kinderen. Wat komen die in het bos doen? Stiekem vliegt ze achter de bus aan. De kinderen stappen uit, ze moeten een opdracht doen: het bos opruimen. Maar waar komt al die nieuwe rommel opeens vandaan? De boosdoeners blijken Grit en Murmeltje te zijn… Tijd voor een plannetje!

Foeksia de miniheks – Foeksia redt de natuur kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd

Foeksia de miniheks vindt dat de tijd maar langzaam gaat. Zou het helpen als ze de tijd wat sneller zou laten gaan? Maar na het uitspreken van de snel-snel spreuk gaat de tijd juist weer veel te snel! Oh jee, STOP! Hoe kan Foeksia de tijd weer langzamer laten gaan?

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het spookhuis

Ben je op zoek naar een griezelboek voor kinderen voor bijvoorbeeld Halloween? Dan is Foeksia en het spookhuis een aanrader.

Als Foeksia bij Tommie op bezoek gaat heeft hij net een nachtmerrie. Tommie is bang voor spoken. Volgens Foeksia bestaan ze niet. Maar dan ontdekt ze een oud huisje in het Heksenbos. Door de kapotte ramen klinken vreemde geluiden. Zouden daar écht spoken wonen? Foeksia zal die spoken eens een lesje leren!

Foeksia de miniheks – Foeksia en het spookhuis kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia’s allergrootste vriend

In dit vrolijke heksenavontuur neemt Foeksia haar vriendin Grobje mee, dieper en dieper het Heksenbos in. Ze ontmoeten er allerlei vrienden: een muis, een eekhoorn, een kikker, een vos, een mens, een tovenaar, maar… wie is nou écht de allergrootste vriend van Foeksia?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de mislukte toverspreuk

Juf Minuul heeft de heksjes beloofd hen een nieuwe spreuk te leren. Foeksia hoopt dat het een spannende spreuk is, met veel vuur en wind! Helaas, er komt geen vuur of wind bij de nieuwe spreuk kijken, maar Foeksia is wel enthousiast: ze gaan de verdwijnspreuk leren! Maar juf Minuul waarschuwt Foeksia gelijk, ze mogen alleen de stapel stenen laten verdwijnen.

Al snel heeft Foeksia de spreuk aardig onder de knie en ze gaat samen met Grobje en het grote toverboek van juf Minuul naar buiten. Na al die stenen wil ze wel eens een boom laten verdwijnen. Maar dan gaat er iets helemaal mis… Waar is de Heksenschool gebleven?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de mislukte toverspreuk kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de bezembus

Foeksia en de andere miniheksjes gaan op heksenschoolreis, in een bus van bezems en takken. Ze gaan naar de Hekseling, een park met enge achtbanen en grote trollen! Als Foeksia en Grobje in de Heksenachtbaan gaan, slaat hun karretje op hol. Komen ze weer veilig thuis?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de heksensoep

Papa Kwark is ziek en daardoor heeft Foeksia zich verslapen. Ze maakt heel veel haast, maar komt toch te laat op school. Juf Minuul staat haar al op te wachten. Foeksia moet voor straf… dingen zoeken in het bos. Maar tijdens het zoeken wordt Foeksia heel erg moe, en ze besluit een dutje op het mos te doen. Maar dan wordt ze gevonden door twee mensen. Ze vinden haar schattig klein en nemen haar mee naar hun huis.

Als Foeksia bij de mensen thuis is moet ze allerlei vervelende klusjes doen. De klusjes van juf Minuul vindt ze veel leuker! Foeksia probeert te toveren, maar dat gaat niet. Gelukkig heeft de vrouw Foeksia’s bezem buiten gezet. Zou die misschien hulp kunnen halen?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de heksensoep kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de Heksenhik-ik

Foeksia is alleen thuis en heeft de hik. En wat ze ook probeert, hij gaat maar niet weg! Ze probeert nog een spreuk uit één van de toverboeken van papa Kwark, maar ook die helpt niet. Dan maar met de hik naar school. Maar toveren met de hik, dat valt niet mee! En jeetje, wat gebeurt er? De hele klas begint met Foeksia mee te hikken. Zelfs het hele bos!

Als Foeksia aan papa Kwark vertelt over de spreuk van hik, sprik, sprauw schrikt hij zich een hoedje. Dat is een valse spreuk! Je geeft er de hik mee door… Is er dan niemand die het Heksenbos van de hik af kan helpen?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de Heksenhik-ik kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de spiegelheks

Wist je dat heksen niet van spiegels houden? Want als een spiegel breekt, dan brengt dat ongeluk. Toch tovert Kwark een spiegel voor Foeksia. En dan gebeurt waar ze al bang voor was, de spiegel valt en breekt. Nou ja, er is even niks aan te doen. Kwark ruimt de scherven op en Foeksia gaat naar school.

Onderweg komt Foeksia allemaal dieren tegen die bang voor haar zijn. Dat is vreemd! Maar dan ziet Foeksia een andere miniheks die sprekend op haar lijkt: Spiegje. Die vertelt dat ze uit de gebroken spiegel van Foeksia komt en doet allerlei gemene dingen. Wat moet Foeksia nu doen?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de spiegelheks kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Toverspreuken en heksenstreken

Het voorleesboek Foeksia de miniheks – Toverspreuken en heksenstreken bevat korte verhalen over Foeksia de miniheks. Ze past op de babydieren in het Heksenbos, ze oefent toverspreuken op de Heksenschool en als juf Minuul jarig is, treden Foeksia en haar vriendinnen op als een echte heksenband. En natuurlijk doet Foeksia af en toe iets ondeugends zoals toveren met het Grote Toverboek, terwijl dat helemaal niet mag…

Foeksia de miniheks – Toverspreuken en heksenstreken kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de toverschaatsen

Het is winter in het Heksenbos. Er ligt sneeuw en het is zo koud dat je kan schaatsen! Dat ziet er gezellig uit. Dan ziet ze haar mensenvriend Tommie. Hij kan niet zo goed schaatsen en valt de hele tijd. Een aantal jongens doen gemeen tegen hem en lachen hem uit. Foeksia zal ze eens een lesje leren! En Tommie? Die kan ineens schaatsen als de beste!

Foeksia de miniheks – Foeksia en de toverschaatsen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het geheim van Kwark de tovenaar

De vader van Foeksia de miniheks, Kwark de tovenaar, heeft een houten been. Elke dag verzorgt hij het goed zodat het hout glimt. Op en dag vraagt Foeksia aan hem hoe hij toch aan dat houten been komt? En dan begint Kwark te vertellen.

Het gebeurde lang geleden, ver voor hij in het Heksenbos woonde. Hij kwam in een stadje waar iedereen huilde. Iedereen had er natte voeten van. Boze Eenbeen had hun prinsesje van pas drie jaar ontvoerd! Kwark besloot het prinsesje terug te halen. Kwark de tovenaar heeft dus een houten been omdat hij een held is!

Foeksia de miniheks – Foeksia en het geheim van Kwark de tovenaar kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het beestenfeest

Op een avond gaat Foeksia bij haar mensenvriend Tommie langs, maar hij heeft slechte zin. Hij zou met zijn vader naar de dierentuin gaan, maar door de regen ging het niet door. Daar heeft Foeksia wel een oplossing voor! Tommie stapt bij haar achterop de bezem, en daar gaan ze. En een nachtelijk bezoek aan de dierentuin is toch wel heel anders – en veel leuker – dan overdag!

Foeksia de miniheks – Foeksia en het beestenfeest kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het Heksenfeest

Foeksia verveelt zich. Wat is het saai in het Heksenbos… Maar daar weet Foeksia wel wat op. Het is hoog tijd voor een Heksenfeest! Iedereen vindt het een geweldig idee om een Heksenfeest te organiseren. Behalve Grit en Murmeltje dan, want die wilden dat ze het zelf hadden bedacht.

Na de voorbereidingen ziet het Heksenbos er prachtig uit. Er ontbreekt nog één ding: vuurwerk. Maar wacht, juf Minuul is er niet! Foeksia gaat snel op zoek en vindt haar in de Heksenschool. Slapend. Grit en Murmeltje hebben slaappoeder gebruikt. Wat gemeen! Foeksia en Kwark besluiten dat die twee gemene meiden hun zin niet krijgen en het vuurwerk af te steken.

Het vuurwerk is prachtig, maar plotseling verandert alles… Alsof er een schaduw langs haar glijdt en er zwarte inkt door de lucht stroomt. Iedereen begint te huilen, wat is er toch aan de hand?

Foeksia de miniheks – Foeksia en het Heksenfeest kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de Wensdag

Eén keer in de honderd jaar is het een bijzondere dag: woensdag wordt Wensdag. Op deze dag mag je één wens doen en kun je worden wat je wil. Maar denk erom wat je wenst, want je kunt iets niet meer ontwensen!

Foeksia denkt de hele dag diep na en voor ze in slaap valt spreekt ze zacht haar wens uit. De volgende dag, als ze wakker wordt, steken haar voeten uit haar bedje, de balken hangen laag en ze is groter dan papa Kwark! Haar wens is uitgekomen. Foeksia de miniheks is nu een maxiheks! Maar is ineens groot zijn wel zo leuk als ze had gedacht?

Foeksia de miniheks – Foeksia en de Wensdag kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia’s toverwinter

Het sneeuwt in het Heksenbos. Alles is zo wit, het is net of alles met slagroom bedekt is! Juf Minuul is ziek en de heksjes mogen buiten spelen. Fantastisch, er gaat niks boven een beetje winterpret! Als Foeksia een sneeuwpop aan het maken is, dagen Grit en Murmeltje haar uit. Wie maakt de mooiste sneeuwpop? Maar al snel loopt het uit de hand en komen de sneeuwpoppen tot leven. Als dat maar goed gaat…

Foeksia de miniheks – Foeksia’s toverwinter kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de miniheks

Lees met het hele gezin Het vrolijke voorleesboek van Foeksia de miniheks en ga met Foeksia mee op avontuur in het Heksenbos, of oefen (mislukte) toverspreuken op de miniheksenschool.

Foeksia de miniheks – Wat een mooie dag!

Wat een mooie dag heeft leesniveau AVI E4 en is onderdeel van de Ik leer lezen met Zwijsen reeks. Maak kennis met de vrolijke Foeksia de Miniheks. Het begint met een groot ei. Wie of wat zit er in dat ei? Kwark wil het weten en gaat het ei uitbroeden.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer van Paul van Loon

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com