Boeken gelezen in augustus 2023

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in augustus 2023. Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

Prentenboeken

Woezel & Pip – Op zoek naar de Sloddervos – Guusje Nederhorst

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Woezel & Pip - Op zoek naar de Sloddervos - Guusje Nederhorst; Recensie

Als je op zoek bent naar leuke kinderboeken voor peuters kom je al snel uit bij de hondenvriendjes Woezel & Pip.

Woezel en Pip zijn elke keer heerlijk aan het spelen. Alleen opruimen, dat vinden ze niet zo leuk. Maar dan is het groot feest, de Wijze Varen is bijna jarig! En iedereen mag op zijn feestje komen, ook neef Charlie komt logeren! Hij beleeft samen met Woezel een wel heel spannend avontuur…

Aangezien de Wijze Varen bijna jarig is hebben Woezel & Pip ook een prachtig cadeau voor de Wijze Varen. Maar dan blijkt zijn cadeau ineens spoorloos verdwenen. Hoe kan dat nou? Komt het soms door… de Sloddervos? Volgens de Wijze Varen pakt de Sloddervos namelijk alles wat je niet opruimt.

Woezel en Pip geloven er niets van, maar er verdwijnen steeds meer spullen. Zou de Sloddervos dan toch bestaan? En hoe moet het nu, want zonder cadeau is het geen feest. Daarom gaan Woezel & Pip samen met hun vriendjes op zoek naar de Sloddervos. Uitgeverij: Dromenjager Publishing.

Woezel & Pip – Op zoek naar de Sloddervos kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Woezel & Pip – Guusjes eerste verhalen – Guusje Nederhorst

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Woezel & Pip - Guusjes eerste verhalen - Guusje Nederhorst; Recensie

In 2020 vierden Woezel en Pip hun 15-jarige jubileum. Een hele mijlpaal die natuurlijk gevierd moest worden! In deze feestelijke jubileumuitgave zijn Guusjes originele verhalen te vinden. Vriendschap, samenzijn en met plezier groot groeien: Woezel en Pip rennen lachend verder met de magie van hoe het allemaal begon. Uitgeverij: Dromenjager Publishing.

Woezel & Pip – Guusjes eerste verhalen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Woezel & Pip – Dag lief Muisje – Guusje Nederhorst

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Woezel & Pip - Dag lief Muisje - Guusje Nederhorst; Recensie

Woezel & Pip – Dag lief Muisje is een prentenboek over de dood, het verliezen van een dierbare en afscheid nemen om aan je peuter of kleuter voor te lezen. Het verhaal kwam tot stand door een samenwerking tussen Dromenjager en stichting Achter de Regenboog.

Woezel en Pip rennen door het bos. Het is herfst, de blaadjes vallen en ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol. ‘Kijk, daar zie ik nog wat, Pip,’ roept hij en wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik. het is Muisje. Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet…

Pip is bezorgd, misschien is hij wel ziek. Ze neemt Muisje mee naar de Wijze Varen, die weet vast wel wat ze moeten doen. Helaas kan ook de Wijze Varen Muisje niet meer helpen, want Muisje is dood. Maar dood, wat is dat? En hoe neem je afscheid van iemand waar je van houdt? Uitgeverij: Dromenjager Publishing.

Woezel & Pip – Dag lief Muisje kreeg van mij sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Boer Boris - Ted van Lieshout & Philip Hopman; Recensie

Boer Boris heeft een boerderij. Naast een boerderij heeft hij nog veel meer! Ploegen, akkers met vogelverschrikkers erop – en natuurlijk heel veel dieren. Want behalve Knol het paard zijn er varkens, koeien, een klein kalfje, schapen, muizen en kippen. En alles kan worden geteld van 1 tot 10. Eh, sorry: 11! Uitgeverij: Gottmer.

Boer Boris kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Kinderboeken

Spekkie en Sproet – Het geheim van de boswachter – Vivian den Hollander

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Spekkie en Sproet - Het geheim van de boswachter - Vivian den Hollander; Recensie

De kinderboekenserie Spekkie en Sproet is een spannende boekenserie voor kinderen van 7 jaar en ouder om zelf te lezen.

In Spekkie en Sproet – Het geheim van de boswachter heeft de vader van Sproet een nieuwe baan. Hij regelt van alles voor campings, en nu gaan ze kamperen. En Spekkie mag mee, samen met haar neef Nelson! Spekkie en Sproet vermaken zich prima op de camping, er is zoveel te doen. Maar dan worden ze opgeschrikt door sirenes: politie-auto’s! Wat zou er aan de hand zijn?

Het blijkt dat de bank in het dorp is beroofd. De politie lijkt te denken dat de bankovervaller de buit in het bos heeft verstopt. Maar waar dan? Spekkie en Sproet zien in elk geval de ene na de andere aanwijzing als ze met de boswachter het bos in gaan. Zouden ze het raadsel op kunnen lossen? Uitgeverij: Ploegsma.

Spekkie en Sproet – Het geheim van de boswachter kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Spekkie en Sproet – Complot in de trein – Vivian den Hollander

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Spekkie en Sproet - Complot in de trein - Vivian den Hollander; Recensie

Het is de laatste week van de vakantie. Daarom mogen Spekkie en Sproet samen met politieneef Nelson naar een grote kermis in Duitsland! Al snel heeft Spekkie in de gaten dat Nelson nog een reden heeft om naar Duitsland te gaan. Als ze ernaar vraagt vertelt hij dat er een beeld gestolen is en daarom moet hij met zijn Duitse collega’s overleggen.

In de trein krijgt Nelson een telefoontje. Het beeld lijkt niet naar Duitsland te gaan, maar door te reizen naar Wenen! Spekkie en Sproet vinden het prima, nu kunnen ze lekker speuren. En dat doen ze dan ook! De nachttrein naar Wenen zit namelijk vol mensen die zich verdacht gedragen… Maar wie van hen heeft het gestolen beeld bij zich? Uitgeverij: Ploegsma.

Spekkie en Sproet – Complot in de trein kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Spekkie en Sproet – Een gevaarlijk knalfeest – Vivian den Hollander

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Spekkie en Sproet - Een gevaarlijk knalfeest - Vivian den Hollander; Recensie

De neef van Spekkie, Nelson, werkt alweer vijf jaar bij de politie. Daarom organiseren Spekkie en haar moeder een surpriseparty! Als ze onderweg zijn naar de feestwinkel ziet Spekkie dat de bloemenwinkel dicht is. Dat is vreemd, op donderdag is bloemiste Meryam er altijd… Sproet kijkt even om zich heen, hoort geritsel in de struiken en vindt een mobieltje op straat. Van wie zou die zijn?

Net als ze zich af vragen wat ze ermee moeten doen, komt er een vreemd berichtje op binnen. De afzender is Sjakie Knal. Wie is dat? En wat betekenen die vreemde cijfers? Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit. En dat kon best eens heel gevaarlijk worden… Uitgeverij: Ploegsma.

Spekkie en Sproet – Een gevaarlijk knalfeest kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Spekkie en Sproet – Oma vermist – Vivian den Hollander

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Spekkie en Sproet - Oma vermist - Vivian den Hollander; Recensie

De oma van Spekkie komt naar Nederland! Ze is jarig en geeft een groot feest in het museum waar ze vroeger werkte. Maar oma is daar duidelijk niet alleen om feest te vieren. Ze doet geheimzinnig en lijkt iets op het spoor te zijn. Dan vraagt ze of Spekkie haar wil helpen, wat ze als speurder natuurlijk graag doet!

Op de dag van het verjaardagsfeest is oma ineens verdwenen. Leek het alleen maar zo, of werd ze nou meegenomen…? Hoog tijd voor Spekkie en Sproet om in actie te komen! Uitgeverij: Ploegsma.

Spekkie en Sproet – Oma vermist kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc – Vivian den Hollander

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc - Vivian den Hollander; Recensie

Na schooltijd, op weg naar huis, zien Spekkie en Sproet een beroving bij de bushalte. Het lijkt het werk te zijn geweest van een zakkenroller, want het ging zo vlug, niemand heeft wat gezien of gemerkt. Hoewel de beroving indruk heeft gemaakt, zijn ze het voorval gauw vergeten. Het circus is namelijk in de stad! Zouden ze daarheen mogen? Ze gaan het snel aan Spekkies moeder vragen, en het mag!

De volgende dag is het zover. Ze kijken enorm uit naar de spannende act van goochelaar en messenwerper Manolo Zapato. En het wordt nog veel toffer! Spekkie en Sproet mogen helpen bij de grote verdwijntruc. Dat was ontzettend spannend, vooral omdat ze geen idee hebben hoe de grote verdwijntruc werkt.

Na de show wil Spekkie nog even op het circusterrein rondkijken. Ze kunnen niet weten dat ze even later zelf ook zullen moeten verdwijnen… Uitgeverij: Ploegsma.

Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Woezel & Pip en de tijdmachine – Guusje Nederhorst

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Woezel & Pip en de tijdmachine - Guusje Nederhorst; Recensie

Op een ochtend maakt de Wijze Varen een hele hoop herrie. Hij werkt aan een machine, maar wil niet zeggen waar die machine voor is. Als de vriendjes verstoppertje spelen maakt het ding ineens een hoop herrie en rook. Uit de rookwolken komt de Wijze Varen tevoorschijn. Trots vertelt hij dat het rare apparaat een tijdmachine is! Maar dat is natuurlijk niet geschikt voor kinderen.

Als de Wijze Varen een boodschap moet doen, vergeet hij de deur op slot te doen. Nieuwsgierig als ze zijn besluiten de vriendjes een kijkje te nemen. Dat kan best zonder ergens aan te zitten, toch? Of zullen ze toch even op dat groene knopje drukken?

Maar dan gaat de tijdmachine kapot… En de Wijze Varen komt zo terug om door de tijd te reizen. Wat moeten ze nu doen? Het wordt een spannend avontuur met dino’s, ridders, een reis naar de toekomst en dingen die voorbijgaan. Uitgeverij: Dromenjager Publishing.

Woezel & Pip en de tijdmachine kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Koen en Lot – Koen wint een prijs – Marianne Busser en Ron Schröder

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Koen en Lot - Koen wint een prijs - Marianne Busser en Ron Schröder; Recensie

De kinderboekenserie Koen en Lot werd geschreven door schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder en is geschikt voor kinderen in groep 3 en 4.

Koen en Lot zijn druk aan het kleuren. Ze doen enorm hun best, want de kleurplaten doen mee met een wedstrijd. Een maand later ontvangt Koen een grote kaart: hij heeft met zijn kleurplaat een prijs gewonnen! Hij mag samen met de hele klas naar de speeltuin.

Hoewel Koen ontzettend trots is, is hij toch niet blij. Ze gaan met de bus, maar Lot kan niet mee. Vorige week viel ze van de trap en brak ze haar been. Nu zit haar been in het gips. Koen vindt het heel erg, maar hij heeft een plan bedacht en de juf helpt mee. Hoe zal dit aflopen? Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Koen en Lot – Koen wint een prijs kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Koen en Lot – Een konijn voor Lot – Marianne Busser en Ron Schröder

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Koen en Lot - Een konijn voor Lot - Marianne Busser en Ron Schröder; Recensie

Lot heeft van haar oom een lief, wit konijn gekregen. Ze laat hem trots aan Koen zien. Hij heet Pluis en woont in een groot hok. Dan gaan Koen en Lot samen met hun vrienden spelen op het veld. Iedereen heeft een tent mee.

Als het tentendorp staat wordt er snoep en speelgoed gehaald. Koen stelt voor om ook Pluis mee te nemen. Lot twijfelt even, maar neemt hem dan toch mee naar het veld. Lot legt een dekentje van haar pop in de kruiwagen zodat Pluis daar lekker op kan zitten. Maar dan gaat er iets vreselijk mis… Pluis schrikt en loopt weg. Zouden ze hem terug kunnen vinden? Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Koen en Lot – Een konijn voor Lot kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de toverschaatsen – Paul van Loon

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Foeksia de miniheks - Foeksia en de toverschaatsen - Paul van Loon; Recensie

In een Heksenbos hier ver vandaan woont Kwark, de tovenaar met het houten been. Op een dag vond hij een ei. Uit dat ei kwam een piepkleine miniheks: Foeksia. Paul van Loon weet er alles over en besloot daarom haar verhalen op te schrijven in de kinderboekenserie Foeksia de miniheks.

Het is winter in het Heksenbos. Er ligt sneeuw en het is zo koud dat je kan schaatsen! Dat ziet er gezellig uit. Dan ziet ze haar mensenvriend Tommie. Hij kan niet zo goed schaatsen en valt de hele tijd. Een aantal jongens doen gemeen tegen hem en lachen hem uit. Foeksia zal ze eens een lesje leren! En Tommie? Die kan ineens schaatsen als de beste! Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia en de toverschaatsen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het geheim van Kwark de tovenaar – Paul van Loon

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Foeksia de miniheks - Foeksia en het geheim van Kwark de tovenaar - Paul van Loon; Recensie

De vader van Foeksia de miniheks, Kwark de tovenaar, heeft een houten been. Elke dag verzorgt hij het goed zodat het hout glimt. Op en dag vraagt Foeksia aan hem hoe hij toch aan dat houten been komt? En dan begint Kwark te vertellen.

Het gebeurde lang geleden, ver voor hij in het Heksenbos woonde. Hij kwam in een stadje waar iedereen huilde. Iedereen had er natte voeten van. Boze Eenbeen had hun prinsesje van pas drie jaar ontvoerd! Kwark besloot het prinsesje terug te halen. Kwark de tovenaar heeft dus een houten been omdat hij een held is! Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het geheim van Kwark de tovenaar kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het beestenfeest – Paul van Loon

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Foeksia de miniheks - Foeksia en het beestenfeest - Paul van Loon; Recensie

Op een avond gaat Foeksia bij haar mensenvriend Tommie langs, maar hij heeft slechte zin. Hij zou met zijn vader naar de dierentuin gaan, maar door de regen ging het niet door. Daar heeft Foeksia wel een oplossing voor! Tommie stapt bij haar achterop de bezem, en daar gaan ze. En een nachtelijk bezoek aan de dierentuin is toch wel heel anders – en veel leuker – dan overdag! Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het beestenfeest kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het Heksenfeest – Paul van Loon

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Foeksia de miniheks - Foeksia en het heksenfeest - Paul van Loon; Recensie

Foeksia verveelt zich. Wat is het saai in het Heksenbos… Maar daar weet Foeksia wel wat op. Het is hoog tijd voor een Heksenfeest! Iedereen vindt het een geweldig idee om een Heksenfeest te organiseren. Behalve Grit en Murmeltje dan, want die wilden dat ze het zelf hadden bedacht.

Na de voorbereidingen ziet het Heksenbos er prachtig uit. Er ontbreekt nog één ding: vuurwerk. Maar wacht, juf Minuul is er niet! Foeksia gaat snel op zoek en vindt haar in de Heksenschool. Slapend. Grit en Murmeltje hebben slaappoeder gebruikt. Wat gemeen! Foeksia en Kwark besluiten dat die twee gemene meiden hun zin niet krijgen en het vuurwerk af te steken.

Het vuurwerk is prachtig, maar plotseling verandert alles… Alsof er een schaduw langs haar glijdt en er zwarte inkt door de lucht stroomt. Iedereen begint te huilen, wat is er toch aan de hand? Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het Heksenfeest kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Meester Kikker – Paul van Loon

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Meester Kikker - Paul van Loon; Recensie

In de kinderklassieker Meester Kikker vertelt meester Frans op een dag een geheim dat alleen de klas mag weten: af en toe is hij geen mens, maar verandert hij in een… Kikker! Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Ja hoor, leuke grap van de meester. Meester Kikker!

De volgende dag praat de meester teveel over kikkers. Voor de klas verandert hij zomaar in een kikker! En dan gaat plotseling de deur van de klas open en stapt directeur Stork de klas in. Het is een boze, nare man die graag strafpunten aan iedereen uitdeelt. Bovendien heeft hij een enorme hekel aan kikkers. De klas weet meester Kikker gelukkig te redden!

Weer een dag later komt meester Frans de klas in met kroos in zijn haar en natte, gescheurde kleren. Meester Frans vertelt dat hij de avond ervoor is aangevallen door een ooievaar. Het lukte hem maar net om te ontsnappen. De klas is diep onder de indruk. Jeetje, wat een verhaal! Maar, vertellen ze hem, meester Frans moet zich snel omkleden, want meneer Stork zit op hem te wachten.

Meester Frans moet zich eerst fatsoeneren en daarom wordt Dennis naar meneer Stork gestuurd om te vertellen dat de meester eraan komt. Maar die is niet in zijn kantoor… Dennis besluit op zoek te gaan naar de lijsten met strafpunten. Maar dan stuit hij op nog meer geheimen… Uitgeverij: Leopold.

Meester Kikker kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Literatuur & Romans

Gelukserie 5 – Kerstgeluk – Saskia M.N. Oudshoorn

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Gelukserie 5 - Kerstgeluk - Saskia M.N. Oudshoorn; Recensie

De Gelukserie van Saskia M.N. Oudshoorn bestaat inmiddels uit vijf delen. In Kerstgeluk, het vijfde deel, zijn de laatste drukke maanden van het jaar zijn aangebroken in Merwedam.

Het restaurant van Laurens en Sjoerd loopt prima en alles wordt in gereedheid gebracht om het jaar af te sluiten met een aantal kerstdiners. Dan komt Jacob Nienhuis met een idee: waarom organiseren ze geen kerstmarkt in de straat, net als vroeger? De vrienden gaan enthousiast aan de slag met dit fantastische idee. En daar blijft het niet bij, ze regelen ook nog ‘even’ een diner voor iedereen erbij.

Als klap op de vuurpijl komt François, de vriend van Kate’s zus, met zijn plan. Tijdens de kerstmarkt wil hij Chloe met een groots gebaar ten huwelijk vragen. Wanneer hij de kostbare verlovingsring, een familie-erfstuk, komt laten zien terwijl er in de keuken hard gewerkt wordt, dreigt het allemaal in de soep te lopen. De ring raakt kwijt, er zijn twijfels of Chloe zijn aanzoek wel zal accepteren én dan zit er binnen ook nog een bekende restaurantcriticus op zijn eten te wachten… Uitgeverij: Kobo Originals.

Gelukserie 5 – Kerstgeluk kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Ik hou je vast – Marina Folkers

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Ik hou je vast - Marina Folkers; Recensie

Millie woont in Londen. Ze deel een appartement met haar beste vriendin Jess en werkt voor The Guardian. Jess vindt het zonde dat Millie vrijgezel is en doet daarom steeds haar uiterste best om een geschikte man te vinden. Maar Millie heeft een leuk leven. Bovendien heeft ze haar hart al verpand…

Eén keer per jaar, op haar verjaardag, staat ze zichzelf toe terug te denken aan Ethan, haar jeugdvriend en de man die haar hart gebroken heeft. Millie zit met te veel vragen om hem helemaal los te kunnen laten. Als ze voor haar werk een artikel mag schrijven over een bedrijf waar Ethan werkt, denkt ze dat dit de manier is om weer met hem in contact te komen. Maar Ethan doet tot haar grote frustratie net alsof hij haar niet kent.

Stukje bij beetje weet Millie het mysterie te ontrafelen. Ze ontdekt dat hij al jaren een enorm geheim met zich meedraagt. Ethan blijkt als kind te zijn misbruikt door zijn stiefvader, wat hem in zijn volwassen leven belet intieme relaties aan te gaan. Zou Millie hem kunnen helpen bij de verwerking van dit trauma? Uitgeverij: Zomer & Keuning.

Ik hou je vast kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Daar waar de rivierkreeften zingen - Delia Owens; Recensie; Bestverkochte boek 2022

Daar waar de rivierkreeften zingen was met 212.000 verkochte exemplaren het Bestverkochte boek 2022 in Nederland. Het werd vertaald door Mariëtte van Gelder.

Kya Clark woont met haar familie in het moeras van Barkley Cove in North Carolina. Hoewel Kya de jongste van vijf kinderen is, blijft ze op een gegeven moment alleen achter. Ze groeit alleen op, afgesloten van de bewoonde wereld.

Terwijl ze wacht op de terugkeer van vooral haar moeder, ruilt ze om zichzelf te onderhouden vis en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Gelukkig krijgt ze, overigens zonder het eerst ten volle te beseffen, de nodige hulp van de mensen uit het dorp. Ondanks alles voelt ze zich thuis in het moeras, beschouwt de natuur als haar leerschool.

Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya. Er volgt een rechtszaak die doorspekt lijkt te zijn met de nodige vooroordelen jegens het ‘moerasmeisje’, zoals de dorpelingen haar noemen. Zal haar proces wel eerlijk verlopen? Uitgeverij: The House of Books.

Daar waar de rivierkreeften zingen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Thrillers

Een heel gewoon gezin – Mattias Edvardsson

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Een heel gewoon gezin - Mattias Edvardsson; Recensie

Adam, zijn vrouw Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella vormen samen een heel gewoon gezin. Adam is werkzaam als priester, Ulrika is advocaat. Beide hebben dus een goedbetaalde baan, het gezin woont in een villawijk en ze hebben een uitgebreide vriendenkring.

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord. Het slachtoffer is een man van bijna tweemaal haar leeftijd. Hoe kende ze deze zakenman, en vooral, welke reden zou ze hebben gehad om hem te doden?

Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat ze iets verbergt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal? Hoe goed kennen Adam en Ulrika hun dochter, en elkaar? En hoe ver gaan ze om haar te beschermen? Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Een heel gewoon gezin kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Dubbel bedrog – Julienne Brouwers

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Dubbel bedrog - Julienne Brouwers; Recensie

Huisarts Myrthe is getrouwd met advocaat Olivier. Samen met hun tweejarige zoontje zijn ze een weekendje weg waarmee ze hun relatie opnieuw leven in te hopen blazen. Het lijkt allemaal goed te gaan, tot Olivier na een onenigheid in het zwembad alvast naar hun huisje vertrekt. Als Myrthe en Sven later bij het huisje aankomen is Olivier niet thuis. Waar is hij? Maar dan staat de politie voor de deur. Olivier blijkt na een ongelukkige val te zijn overleden.

Tijdens het uitzoeken van hun documenten om de uitvaart te kunnen regelen vindt Myrthe een liefdesbrief. Olivier blijkt voor zijn dood een affaire te hebben gehad! Ze besluit contact te zoeken met de minnares en ontdekt dat haar man in een lastige zaak verwikkeld was, bij zijn advocatenkantoor op de Zuidas.

Langzaam maar zeker krijgt Myrthe steeds meer aanwijzingen dat haar man onder verdachte omstandigheden is overleden en gaat op eigen onderzoek uit. Hierbij stuit ze echter op weerstand van zowel de politie als haar vriendinnen. Ze kan de zorg voor haar patiënten en haar zoon tijdens haar zoektocht maar nauwelijks aan en langzamerhand begint Myrthe de grip op haar leven te verliezen.

Wanneer Myrthe steeds bedreigendere boodschappen begint te ontvangen, vreest ze voor haar veiligheid. Maar dan ontmoet ze opeens een aantrekkelijke man, Daan, die hoop op een positieve toekomst geeft. Ondertussen lijkt ze het mysterie rondom de dood van haar echtgenoot langzaam te ontrafelen, maar wie kan Myrthe nu eigenlijk nog vertrouwen? Uitgeverij: Jb Uitgeverij.

Dubbel bedrog kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Kookboeken

Van Boven in het wild – Yvette van Boven

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in augustus 2023: Van Boven in het wild; Recensie; Gouden Kookboek 2022

Toen Yvette van Boven opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze onderweg op haar wandelingen tegenkwam heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft de planten én de recepten fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen Oof en Yvette opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken.

Dat maakt Van Boven in het wild meteen een bijzonder kookboek. Het is namelijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Was het vroeger volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kun je echt op elk ommetje thuiskomen met jaszakken vol met de lekkerste planten, die verrassend genoeg vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. Dat betekent dat je er dus niet altijd helemaal voor op pad moet naar de duinen of het bos.

Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt. Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar.

Van Boven in het wild kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com